• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

13 juli 2018

Windsurfing, eller vindsurfing på svenska, är en otroligt rolig och krävande sport – men tvivla inte, det är fortfarande en sport för alla. Tillsammans med proffsseglaren Oda Johanne, tipsar vi dig om vad du ska tänka vid vindsurfing, och delar med oss av de bästa plasterna för vindsurfing i Sverige.

Läs också: Styrketräning för vindsurfing

Vad är windsurfing?

Windsurfing är en sport som utövas på vattnet. Du står på en bräda och håller i en bom. Bommen är fäst i en mast, och masten har ett segel. ENKELT! Som nybörjare är det enklast att starta när det är lite vind, men inte het vindstilla, då du behöver lite vind i seglen för att få fart och förstå hur du ska använda dig av vinden.
Windsurfing var en populär sport på 80 talet, och nästan alla hade windsurfutrustning. Windsurfing är en otroligt rolig sport, och kan ge dig adrenalin och bra träning samtidigt. Och inte minst, du är ute i naturen!

Vad är skillnaden mellan surfing och vindsurfing?

En surfbräda är bara en bräde med en säkring och fenor, medans vindsurfing består av bräda och rigg. Brädorna i vindsurfing har också fotfästen fastskruvade i sig. Dessa är enkla att komma sig in och ut av.
På en vanlig surfbräda är det inte fotfästen alls. När du är helt färsk i vindsurfing, så använder du oftast inte fotfästena. Men efter 3-10 gånger är det på tiden att lära sig att använda dem. Anledningen är att det ger dig mycket mer kontroll och det är lättare att hålla farten. Samtidigt som du har en rigg att hålla i. På bommen har du också ett fäste (trapets), och likaså en trapets i ett bälte med krok. När du börjare få upp farten fäster du trapets kroken i trapetslinan på bommen. Så att du får en bättre seglingsposition, samt sparar mycket energi och kraft i armarna.

Vindsurfing – de olika grenarna

Det finns flera grenar i vindsurfing:

Freestyle: Trix, hopp och rotationer som praktiseras på platt vatten och vågor.
Slalom: Racing, speed.
Foiling: En speciell fena som lyfter seglena och bärdan över vattnet.

Windsurfing är också en OS-gren, men här gäller regeln om ONE design där alla måste tävla med samma typ av utrustning. I de grenarna som Oda Johanna konkurrerar i (freestyle, wave och slalom) krävs det mer vind, och farten blir högre.

Så kommer du igång med vindsurfing som nybörjare

Anmäl dig på en kurs och lär dig alla basics du behöver innan du ger dig ut på egen hand.
Här får du också svar på alla frågor som kan komma, och lär dig allt om säkerhet och vind.

Utrustning och kläder i windsurfing

Behov av utrustning kan se mycket olika ut beroende på gren. För att få 100% glädje av windsurfing i starten så behöver du bara en bräda och en rigg. I Sverige är det också en fördel med våtdräkt! (5 mm håller)

Bästa windsurfingen i Sverige?

I Sverige finns det mycket bra! Men om vi ska välja en så blir det Varberg. Åk dit och testa!

Lycka till ute på vattnet!

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!