• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

3 april 2018

Vad är proteinpulver egentligen?

Proteinpulver kan i korta drag beskrivas som ett kosttillskott rikt på protein, med avsikt att bidra till muskelväxt för fysiskt aktiva där styrka och muskelmassa är viktigt. Proteinpulver har sitt ursprung från bodybuilding och viktlyftning, där det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med protein genom ett vanligt kosthåll. De sista tio åren har proteinpulver också blivit populärt bland andra typer av idrottsutövare och motionsutövare. Mycket på grund av effektiviteten och tillgängligheten som proteinpulver representerar.

Vad är proteinpulver gjort av?

Proteinpulver är koncentrerat protein, gjort på animalisk eller plantbaserad råvara, i pulverform. I teorin kan proteinpulver därför göras av vilka matvaror som helst, men det är vissa råvaror som skiljer sig ut från mängden som bättre kandidater. Detta bygger på karaktärer som tillgänglighet, smak, och vilka typer av aminosyror som de innehåller.
Proteinkällor går att dela in i två huvudgrupper. Plantbaserade och animaliska källor. Det sistnämnda är det mest vanliga och kan kategoriseras i whey protein och kasein.

Läs mer om våra proteinpulver här.

Whey protein och kasein

Whey protein (kassleprotein på svenska) och kasein är de två typerna av protein som oftast används i proteinpulver, eftersom att de båda innehåller samtliga av de essentiella aminosyrorna. Whey protein, det mest populära valet, är en vätska som blir kvar som en biprodukt från ostproduktion. Det vattenlagret du kan se på toppen av crème fraichen eller yoghurten är också whey. . Det tunna lagret med klar vätska som lägger sig på toppen av crème fraiche och yoghurt, är också whey. Under tillagningen av whey protein tas vätskan genom flertalet processer som pastörisering, raffinering och filtrering där proteinet skiljs från fett, kolhydrater och andra ämnen som man inte önskar ha i den färdiga produkten. Vätskan blir sedan torkad till pulverform och det tillsätts andra essentiella ingredienser.

Den största skillnaden mellan whey protein och kasein är att whey protein kan brytas ned och tillgodogöras mycket snabbare än kasein. Det går alltså kortare från att proteinpulvret intas i kroppen till att kroppen faktiskt kan använda det, vilket fördelaktigt när man önskar att bygga muskler.
Maxim har två olika typer av proteinpulver där whey protein utgör 100% av proteininnehållet. I våra whey proteinprodukter så har vi fokuserat på en optimal sammansättning av whey protein, fett och kolhydrater, så att kroppen får allt den behöver för optimal återhämtning och uppbyggnad. Pure whey kommer i två storlekar och i smak av rik choklad eller jordgubbe. Clear protein är den senaste medlemmen av proteintillskott som Maxim erbjuder. Detta är ett proteinpulver som håller sig klart vid blandning med vatten och som med sin friska smak av peach/lemonade, ger ett uppfriskande avslut på träningen.

Läs mer: Vad är whey protein?

Är proteinpulver för alla?

De allra flesta som inte är bodybuilders eller elitidrottare kan få i sig nog med protein genom ett vanligt balanserat kosthåll, men utmaningen är ofta att få i sig nog med protein inom riktig tid. Mängden protein som behövs är individuell, men vanligt är att anta att en som önskar ökad muskelstyrka och muskelstorklek bör konsumera upp emot 2 gram protein per kilo kroppsvikt, dagligen. Detta är fullt möjligt genom ett vanligt kosthåll, men musklernas återuppbyggande och utvecklande processer behöver protein omedelbart efter ett styrkepass
Att få i sig rekomenderad mängd protein under en vanlig måltid, inom spåas kort tid, är för de flesta en utmaning, både med tanke på logistik och tillagningstid. . Då är kosttillskott ett bra alternativ eftersom att det erbjuds i ett format som kan intas omedelbart.

Proteinpulver – en summering

Proteinpulver kan användas av alla som har som mål att öka muskelstyrka och muskelmassa. Whey protein är det mest populära då det innehåller alla de nödvändiga aminosyrorna och är det protein som tas upp snabbast av kroppen.

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!