• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

3 januari 2017

Vässa löpningen med styrketräning. Musklerna i fötter, vader, baksida lår, säte och bål belastas extra mycket hos löpare. Maxim vill inspirera dig att maximera dina träningsresultat. Här är våra bästa styrketräningstips.

Vi på Maxim brinner för att inspirera både dig som proffs eller motionär, att hitta lust och förbättra dina träningsresultat. Eftersom vi gillar löpning slår vi ett slag för styrketräning, den självklara grunden för din löpning. Inget nytt under solen, men bra att bli påmind om.

Här är våra tre bästa styrketräningstips för löpare:

  1. Fokusera på träning med den egna kroppsvikten om du är ny som löpare. Våga be om hjälp från någon som är utbildad.
  2. Arbeta kontinuerligt med löpskolning, det vill säga träna så att du förbättrar din löpteknik.
  3. Balansera belastningen. Löpning belastar kroppen tungt, men med regelbunden styrketräning balanserar du upp den. Satsa på explosiva övningar som frivändningar och hopp, de ger ökad snabbhet och spänst

 

Läs också: Löpning för alla

Styrketräning som stärker din löpning

Jobba i moment och med löpspecifika övningar, dvs. aktivera de muskler och rörelsemönster som används när du springer och gör till exempel armpendling med vikter, eller excentriska vadlyft. Kom ihåg att variera motståndet, antalet repetitioner och tiden för att stärka muskeln och orka längre. Löpskolning är även här ett bra komplement.

Stark bål viktigt för löpare

Att du är stark i bålen är centralt för att du ska lyckas med din löpning. Bålen styr mycket av hållning och höftens position. Den hjälper också till med att avlasta mindre muskelgrupper. Coreträning är ett exempel på styrketräning som kan komplettera din löpning.

Spring fort längre

Blir du långsam av mer muskler? Svaret är både ja och nej. Musklerna bidrar till att stabilisera och transportera kroppen i olika riktningar och hastigheter. Stora och starka muskler gör att du kan röra dig mer explosivt, men de kräver samtidigt mer syre för att återhämta sig.

Kanske har du märkt att det är svårt att springa fort på längre sträckor? Det beror på att kroppen har mer muskelmassa att transportera, samt att musklerna är ovana vid att jobba i mer än korta intervall. Så kör istället tung styrka, med få repetitioner, du får starka muskler, men slipper mer muskelmassa. Du orkar dessutom mer och kan springa fort på längre distanser. En bra lösning för löpare som satsar på styrketräning.

Vi ses i löpspåret!

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!