• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

21 augusti 2017

Skador av löpning kan vara löparknä, hälsporre eller stressfraktur. Aj, aj, aj. Det finns många skador som kan sätta käppar i hjulet för din löpträning. Men hur ska man göra för att förebygga löparskador på bästa sätt?

Du flyger fram i löpspåret. Luften är krispig, stegen är lätta. Pulsen pumpar i takt med musiken i lurarna. Så här bra vill du alltid må.

Så plötsligt hugger det till i vaden. Och på en sekund är den härliga känslan som bortblåst.

Om du brukar ägna dig åt löpträning har du säkert varit med om en liknande händelse någon gång.

Därför har vi frågat Maxims träningsambassadör Mathias Stjernlöf hur du ska tänka för att slippa otrevliga upplevelser av det slaget i framtiden.

Mathias har tidigare tävlat som elitlöpare och har tio SM-medaljer i bagaget. Precis som många andra löpare har han drabbats av flera skador genom åren, och har lärt sig den hårda vägen hur viktigt det är att förebygga löparskador.

Vilka är de vanligaste skadorna i samband med löpning?

Överbelastningsskador är vanligt. Till exempel löparknä, benhinneinflammation, hälsporre och stressfrakturer.

Män i medelåldern drabbas ofta av något som kallas för ”gubbvad”, små bristningar i vadmuskulaturen som gör att vaden krampar ihop av överansträngning. Kvinnor i samma ålder är å sin sida mer utsatta för stressfrakturer.

Vad är en stressfraktur?

En stressfraktur, som också kallas utmattningsfraktur eller marschfraktur, är en förslitningsskada som uppstår när skelettet överbelastas vid upprepade tillfällen. I samband med löpning är det ofta underben och mellanfotsben som drabbas.

Det bästa sättet att förebygga stressfrakturer är att vara försiktig med träningsdosen och inte köra hårdare än vad kroppen klarar av. Du ska också undvika att springa med dåliga skor eller långa sträckor på hårt underlag.

Läs mer: Löpning för nybörjare

Stressfrakturer visar sig oftast genom bensmärta som ökar vid belastning och försvinner när du vilar. Det kan också visa sig genom svullnad och att det drabbade området känns varmare än resten av kroppen.

Om du drabbas av en stressfraktur behöver du se till att ge området som drabbats omedelbar avlastning. Beroende på var frakturen sitter kan det ta flera månader för frakturen att läka ihop igen, så ha tålamod.

Vad händer om man fortsätter springa fast man är skadad?

Det är verkligen ingen bra idé, för då kommer en av två saker att hända: Antingen förvärrar du skadan eller så börjar du överbelasta en annan del av kroppen för att skydda det skadade området, ofta med nya skador som följd.

Fast det betyder inte att du måste sluta träna. Hitta istället en alternativ träningsform som inte belastar skadan, till exempel vattenlöpning, simning, crosstrainer eller cykling. När skadan har läkt kan du börja med din vanliga löpträning igen.

Är det okej att springa med ont i knäet?

Om du har ont i ett knä är det viktigt att du tar reda på vad det är som orsakar besvären. Det finns många olika typer av knäont, och du behöver veta vad som hänt för att kunna göra något åt problemet.

Min rekommendation är att uppsöka en naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast så snart som möjligt för att inte riskera att förvärra skadan.

Kan du ge några tips på hur man kan förebygga skador vid löpning?

Ja: våga vila!

Det betyder inte att du ska sluta träna hårt, utan att du ska träna smart. Om du vill köra en period med hård träning måste du först ha en stabil grundfysik att stå på, och lära dig bra löpteknik. Det är när du inte lyssnar på kroppen och kör på för hårt utan återhämtning som skadorna kommer.

Läs mer: Kom igång med löpningen – teknik och träningsprogram

Så för att förebygga skador när du tränar löpning gäller det att inte stegra din träningsmängd för fort. Vänta in kroppen så att den hinner återhämta sig mellan passen.

Variera din träning mellan lugna och lite hårdare träningsperioder. Nöt inte bara mil efter mil, utan blanda in teknikträning, styrketräning och andra träningsformer som stabiliserar kroppen.

Läs mer: Styrketräning för löpare

Du kan också variera träningen efter säsong. Till exempel kan du se våren och hösten som uppbyggnadsperioder där du tränar med något lägre intensitet, men istället kör längre pass.

Se också till att ta hand om kroppen genom att regelbundet gå på massage, och besök gärna en naprapat eller kiropraktor med jämna mellanrum.

Så se till att träna varierat och vila när kroppen säger ifrån – på så vis ser du till att ligga steget före trista skador. Ut och spring med er nu!

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!