• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

6 mars 2015

Vad är protein bra för?

Protein är musklernas byggmaterial. Protein är nödvändigt för att bibehålla och öka muskelmassan och är dessutom en god energikälla. Det finns många olika sorters protein. Varje protein är sammansatt av olika kombinationer av aminosyror. Proteinet som finns i kosten består av 20 olika aminosyror, varav nio är essentiella. Det innebär att kroppen inte kan tillverka dem själv, utan att man måste få i sig dem med maten.

Vad är aminosyror?

Aminosyror är i sin tur proteinets byggstenar. De är indelade i icke-essentiella, som kroppen själv kan producera, och essentiella, som du endast kan få i dig via kosten. Fördelen med fria aminosyror är att de omvandlas till muskler snabbare än protein, eftersom proteinet annars först måste brytas ner till fria aminosyror i matsmältningen.
Läs också: Så ska du äta för att nå träningsmålen

Vad finns det för protein i proteintillskott?

Protein finns i mat från djurriket (animaliskt protein) och växtriket (vegetabiliskt protein). Animaliskt protein innehåller i regel fler aminosyror och är mer lättupptagligt (d.v.s. har en högre biotillgänglighet eller har ett högre biologiskt värde) för kroppen än vegetabiliska alternativ. Protein kan fås genom att inkludera ägg, soja, ärtor och hampafrön i din kost. Men det vanligaste proteinet i träningssammanhang är vassle och kasein, som är de huvudsakliga proteinerna i komjölk. Vassleprotein har det högsta biologiska värdet av de olika proteinkällorna.

Vad är skillnaden mellan snabba och långsamma proteiner?

Olika proteiner tas upp olika snabbt av kroppen. Vassleprotein tas upp snabbast, och anses därför vara det bästa proteinet direkt efter träning. Kasein tas å andra sidan upp långsammare och kan därför vara en bra proteinkälla för längre återhämtning eller innan du går och lägger dig.

Vad är isolater och hydrolysater?

Både isolater och hydrolysater tas upp snabbt av kroppen. Hydrolysater är delvis nedbrutet protein. Den här nedbrytningen kan man göra genom att utsätta proteinet för hetta, syra eller enzymer som bryter upp bindningarna mellan aminosyrorna. Detta gör att det absorberas snabbare än koncentrat eller isolat. Det är dock värt att notera att även koncentrater och isolater är snabbupptagliga proteinkällor.

Hur mycket protein per dag?

Det finns många olika riktlinjer från olika institutioner. Den som lever ett normalt liv och motionerar måttligt behöver enligt WHO 0,83 gram protein per kg kroppsvikt och dag. Internationella Olympiska Kommittén rekommenderar atleter att få i sig 1,2 – 1,6 gram protein per kg kroppsvikt och dag. Men det finns studier som visar att tyngdlyftare och bodybuilders kan behöva upp mot 2,0 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Hur som helst, generellt sett behövs ca 20-25 g protein efter ett pass för att maximera resultatet av träningen. Äter du mer protein än så omvandlas det bara till energi.

När är det bäst att ta proteintillskott i förhållande till träning?

När det är som bäst att ta proteintillskott är individuellt, eftersom det beror på vad du har för mål med din träning. Muskler stimuleras till att öka proteinsyntesen i upp till 24 timmar efter träning. Det är därför idealiskt att äta protein i samband med varje måltid samt före och efter träning för att försäkra dig om att hela tiden ha tillgång till essentiella aminosyror.
För att kontrollera din vikt kan du välja att ersätta ohälsosamt småätande (t.ex. choklad, bullar eller liknande) med ett proteinrikt mellanmål, eller ta en proteinshake på kvällen för att få maximal återhämtning. Efter ett träningspass är det viktigt att fylla på med både kolhydrater och protein för snabb återhämtning.

Se också: Maxims proteinbars

Är det skillnad på proteintillskott från olika varumärken?

Det är en stor skillnad på de proteinprodukter som finns på marknaden. På Maxim strävar vi alltid efter att vara pålästa och uppdaterade inom de senaste studierna inom sportnutrition. Vi vill att alla ska kunna känna sig trygga med våra produkter, därför tillverkas våra produkter bara i anläggningar som inte hanterar någon form av dopingklassade substanser.

Se också: Maxims proteinpulver

Våra produkter har alltid testats och analyserats innan de har släppts på marknaden. Vi är certifierade enligt industrins branschriktlinjer för kosttillskott, sport- och viktminskningsprodukter. Om du har frågor om våra produkter är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice på 0771-99 88 11.

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!