• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

30 november 2015

Många vitaminer och mineraler är livsnödvändiga (essentiella) för kroppen och har man brister på vissa ämnen är det väldigt svårt att prestera sitt bästa. I samband med träning förbrukas eller utsöndras många av de viktiga mineralerna, vilket innebär att förråden behöver fyllas på.

Bra kost är alltid grunden

Inga tillskott kan ersätta vettiga matvanor. En varierad kost där du får i dig näring från alla de viktiga källorna måste vara utgångspunkten oavsett hur du tränar. Det är en garanti för att du får i dig alla viktiga mineraler och vitaminer i grundläggande mängder.

Olika träningsformer kan däremot ställa varierande krav på kosten, men då brukar fokus främst ligga på energikällorna fett, kolhydrater och protein och mindre fokus på mineralinnehållet. Det är ännu en faktor att hålla reda på och där kan mineraltillskott förenkla. Men vilka mineraler är det vi förlorar eller behöver mest av när vi tränar? Här är några:

Kalcium – Kalcium är viktigt för bland annat underhåll, reparation och tillväxt av benvävnad. Med ett underskott på kalcium och vitamin D ökar risken för stressfrakturer. Här behövs sällan några tillskott eftersom vi får i oss det kalcium vi behöver från framförallt mejeriprodukter. Får du i dig ungefär en halvliter mejeriprodukter dagligen är du på säkra sidan.

Järn – Järn spelar en livsviktig roll i kroppen och krävs bland annat för bildandet av hemoglobin, syrebärande proteiner och enzymer som är inblandade i energiproduktionen. Järnet står för syretransporten från lungorna till kroppens övriga vävnader och borttransport av koldioxid till lungorna. Därför kan järnbrist vara särskilt märkbart för idrottare, men har också många generella negativa effekter som koncentrationssvårigheter, huvudvärk och hjärtklappning.

De flesta får i sig tillräckliga mängder järn via kosten, men kvinnor (p.g.a. menstruation) och vegetarianer löper ökad risk för järnbrist. Animaliskt järn tas lättare upp av kroppen, så vegetarianer behöver äta extra mycket järnrika vegetabilier för att kompensera. Vid hård konditionsträning, som leder till försämrat järnupptag, kan järntillskott också vara motiverat.

Zink – Underskott på zink kan ha negativa effekter på hälsa och fysisk prestation. Zink spelar en roll inom bland annat tillväxt och reparation av muskelvävnad, energiproduktion och immunförsvar. Mineralet har även betydelse för omsättningen av kolhydrater i kroppen. Du behöver sällan extra tillskott av zink eftersom det finns i ett stort antal livsmedel – särskilt Zinkrika livsmedel är till exempel kött, mjölkprodukter, nötter, frön, bönor linser och ärtor.

Magnesium – Magnesium spelar ett stort antal olika roller i kroppens cellulära ämnesomsättning. Det är även viktigt för immunförsvaret, leverns funktion, matsmältningen och hormonsystemet. Även omsättningen av kalcium är beroende av magnesium. Med magnesiumbrist försämras uthålligheten för idrottare genom att syrebehovet ökar för att kunna prestera maximalt. Magnesiumbrist kan förekomma bland idrottare, därför kan ett magnesiumtillskott vara motiverat. Magnesiumbrist leder också till nedsatt muskelfunktion vilket ökar risken för att muskeln börjar krampa. Vid långa träningspass och tävlingar kan ett magnesiumtillskott motverka kramp och hålla prestationen uppe.

Natrium – Natrium är mest känt i sin förening med klorid, som även går under namnet koksalt. Natriumklorid är ett livsnödvändigt mineral som du förlorar mycket av när du tränar och svettas, vilket rubbar kroppens elektrolytbalans. Lyckligtvis är det enkelt att fylla på, eftersom små mängder salt ingår i de flesta sportdrycker.

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!