• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

16 augusti 2015

Kolhydrater är kroppens viktigaste energikälla vid långdistansträning. Musklernas kolhydratdepåer (glykogen) förbrukas ganska snabbt och då de sjunkit långt ner kan det leda till blodsockerfall.

Med kolhydrater är det viktig med timing. De dagar när du tränar ska du ha koll på mängden kolhydrat, både före, under och efter träning.

Före träning
3 – 4 timmar före ett uthållighetspass (ca 1 tim eller längre) rekommenderar vi en måltid med långsamma kolhydrater. Under timmen fram till träningen/tävlingen kan du äta ett mindre mål (t ex en energibar) som innehåller både snabba och långsamma kolhydrater. Ät inte för snabbt eller för mycket, det kan ge magbesvär vid träningen.

Under träning
Om du laddat bra innan träningen och passet är under en timme är det onödigt att tillföra kolhydrater under träningen. Vid mer än en timme är det dock fördelaktigt med ett extra tillskott av kolhydrater för att kunna hålla uppe tempot. Ska du träna riktigt länge (3 – 4 tim) är det nödvändigt med extra tillskott av kolhydrater.

Efter träning
Kolhydrater fyller även en funktion i återhämtningsfasen. Den snabbaste återhämtningen av dina muskler uppnår du genom att inta både kolhydrater och protein. Kolhydraterna ska då vara s.k snabba kolhydrater. Fördelningen mellan protein och kolhydrater beror på vilket syfte och mål som finns för träningen.

Så mycket behöver du varje dag
Storleken på det dagliga behovet av kolhydrater, som ser till att dina glykogen-lager hålls på bästa nivå, är beroende av hur mycket, hur intensivt och hur ofta du tränar. Om du ofta tränar intensivt och länge, är ditt behov av kolhydrater extra stort. Här ser du generella riktlinjer på rekommenderade dagliga intag av kolhydrater för god återhämtning vid olika typer av träningsbelastning i gram per kg kroppsvikt (g/kg/dag):

• Träning med lättare arbetsintensitet 5-7 g/kg/dag
• Träning med medel till hög intensitet och/eller under lång tid 7-10 g/kg/dag
• Träning med mycket hög intensitet och längre tider 10-13 (+) g/kg/dag

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!