• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

18 januari 2018

Det lär inte komma som någon överraskning att löpning är den allra vanligaste träningsformen. Löpning är en naturlig del av det mänskliga rörelsemönstret och sedan urminnes tider har vi tränat och tävlat i alla möjliga sorters distanser, inklusive sprint, långdistans och hinderlöpning. Dessutom är löpning så gott som gratis – det enda du behöver är träningskläder och ett par bra skor.

Eftersom löpning är en så till synes enkel träningsform är det lätt att tro att det är omöjligt att göra fel. Det är väl bara att springa? Men riktigt så enkelt är det inte. Med fel teknik blir löpningen betydligt jobbigare än den behöver vara och i värsta fall riskerar du att dra på dig skador. För att ytterligare krångla till det hela råder det delade meningar bland experterna om vilka tekniker som är bäst. Några punkter är dock de flesta överens om.

Grundläggande löpteknik

Det finns ingen anledning att skjuta löpträningen på framtiden för att du inte fått instruktioner i löpteknik. Kom ut i spåret så snart som möjligt, för i mångt och mycket kommer din egen kropp att anpassa sig till det bästa sättet att springa. Men det är ändå inte fel att analysera sitt löpsteg för att undvika skador och få ut så mycket som möjligt av sin löpning på längre sikt.

  • Håll en högre stegfrekvens. Ett vanligt misstag är att ta för långa löpsteg i tron att det är mer effektivt och tar dig framåt snabbare. I själva verket ökar det skaderisken och kräver mer energi än att ta kortare steg. Försök alltså att öka din stegfrekvens och sträva efter att ta fler och kortare steg.
  • Tänk på din hållning. Hållningen är en viktig komponent i löpningen, inte minst för att öka effektiviteten. Rätt hållning förbättrar din stabilitet och minskar energiförlusten i sidled. Undvik en hukande hållning och träna på motsatsen. Sträck på dig, skjut fram höften och flytta vikten framåt för att få bättre driv i steget. För att få en riktigt bra hållning är bålstyrkan A och O, så se till att lägga till minst 20 minuters bålstyrketräning (mage och rygg) några gånger i veckan i samband med ditt löppass.
  • Landa på framfoten. Undvik att landa på hälarna när du springer. Att landa hårt på hälen orsakar hårda stötar som kan vara påfrestande för dina knän och bromsar dessutom upp ditt steg. Sträva istället efter att luta dig lite lätt framåt och landa på framfoten. Det är skonsammare för knäna och kommer att ge dig ett ännu bättre driv i steget.
  • Tänk på andningen. Det är din andning som syresätter musklerna när du springer. Ta djupa andetag så långt det är möjligt. Vid lägre hastigheter kan du med fördel andas både in och ut genom näsan. Om du ökar tempot kan du behöva andas ut genom munnen, men försök att fortsätta andas in genom näsan.

 

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!