• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

26 februari 2018

Glöm allt du trodde du visste om att räkna ut din maxpuls. NTNUs nya metod ger dig det riktiga svaret. Prova den här!

220 minus din egen ålder är en vanlig regel för att mäta maxpuls – en metod med blandade resultat. Att känna till din egna maxpuls är viktigt, både i hänsyn till träning och hälsa.

 

Hitta din nya maxpuls

NTNUs nya formel utgår från talet 211. Du tar din egna ålder och multiplicerar den med 0,64, och drar sedan av det uträknade talet från 211. En person som är 50 år gammal får då en beräknad maxpuls på 179. Med den traditionella metoden hade maxpulsen blivit 170 (220 minus 50).

NTNUs formel är bra, men vi rekommenderar att du alltid kontrollerar din maxpuls i ett fysiskt test – för bästa resultat.

Läs också: Konditionsträning: Träna hemma utan redskap

 

Så räknar du ut din nya maxpuls

Du behöver två saker för att räkna ut din egna maxpuls i ett fysiskt test:

  • Pulsklocka
  • En lång och brant backe

Löpning är det mest naturliga sättet för att hitta din maxpuls. Backlöpning sätter också mindre krav på din löpteknik – som kan vara en hämmande faktor när det kommer till hög puls.

Uppvärmning

Innan du testar din maxpuls måste du vara säker på att du är ordentligt uppvärmd. Avsluta också din uppvärmning med något krävande för att få upp pulsen ordentligt.

Test

Testet görs genom 2-3 rundor på cirka 4 minuter med ökande intensitet, där den sista rundan går mot total utmattning. När du når din maxpuls kommer du få så mycket mjölksyra att pulsen sänks igen. Då har du uppnått din maxpuls.

Resultat

Det högsta talet du har loggat på din pulsklocka under passet är din maxpuls. Detta kan du alltså använda under flera pass i träningsplanen.

Kom ihåg att maxpulsen är individuell och den är INTE en indikation på hur vältränad du är!

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!