• Produkter för all form av träning!
  • Gratis frakt över 400kr
  • Säker betalning med Klarna

2 maj 2017

Löpning kan alla få till, oavsett teknik. Lägg upp en träningsplan och börja lätt. Formen förbättras för varje pass, förklarar Maximambassadören Kristian Ulriksen.

Löpning lockar allt mer nu när våren närmar sig. En tid då många vill komma i bättre form.

Springa mot ett mål

– Alla kan roa sig med löpning! Formen kommer att bli bättre för varje löptur, och då gäller det att sätta upp nya mål, förklarar Maximambassadören Kristian Ulriksen.

Han vet vad han pratar om. Det är inte länge sedan han var i dålig form och spelade för stora summor i världens största pokerturneringar samtidigt som kroppen förföll. Efter ett vad med sin pappa började han prioritera löpning. Några år senare är han en del av Norges maratonelit.

– Det är viktigt att ta det steg för steg. Hitta ett mål som är roligt, triggar lite extra och som ger dig något som verkligen inspirerar.

– Dagar när träningen inte lockar lika mycket som vanligt dyker upp. Då gäller det att ha ett bra mål och en fin plan att jobba mot, säger Ulriksen.

 

Läs alla våra artiklar om löpning

 

Lägg upp ett realistiskt träningsprogram

All träning är bra träning. Ju mer tid du lägger ner, desto bättre form och framsteg får du uppleva. Lägg upp ett realistiskt träningsprogram för din löpning, men förvänta dig inte guld och gröna skogar varje pass.

– Det kommer att ske stora framsteg i början för alla som ändrar ett träningsprogram eller börjar med relativt liten träningsbakgrund. Så småningom mattas det av. Då är det viktigt att hålla modet uppe och inte ge sig.

Löpning med egen teknik

Bra löpteknik pratar många om – och har synpunkter på. Kristian vet att det lönar sig att göra det bästa från sin egen utgångspunkt.

– Varje löpare har sin teknik. Det gäller att springa på sitt eget sätt och maxa det, inte göra stora förändringar. Det bästa med löpning är att det bara är att springa, utan att tänka för mycket, säger Kristian.

Men några tips är bra att tänka på oavsett: spring avslappnat, hitta ett flyt och använd steget till att föra kroppen framåt. För varje vecka brukar det gå allt lättare.

Undvik skador – välj rätt skor

– Löpning är effektivt, men det är relativt stor skaderisk jämfört med andra rörelseformer. Ha det i bakhuvudet både i början och underhand, tipsar Kristian Ulriksen.

Ett bra tips är att använda skor som passar ditt steg och din löpstil. De flesta bra sportaffärer kan hjälpa dig att hitta rätt modell. Springskor ska vara bekväma och du ska få lust att springa när du har fått på dig skorna.

För att undvika ensidig belastning är det också klokt att byta ut några löppass mot andra träningsformer. Aquajogging, crosstrainer, lite cykling och styrketräning är bra att ha med i planen som ny löpare.

Springa på löpband är bra – ute är bäst

Det är inte alltid som väder och vind gör det lockande att gå ut, eller att familjesituationen gör att du tar dig ut genom dörren. Trenden de senaste åren har varit att allt fler investerar i ett eget löpband hemma eller har tillgång till ett band på sitt lokala gym.

– Att springa på löpband är ett väldigt bra alternativ, men det absolut bästa är att springa utomhus. Det är lätt att luras av för mycket löpning på bandet och mötet med naturen, terrängen och asfalten kan bli lite lite tyngre än önskat, säger Ulriksen.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 15 % rabatt idag

Relaterade Blogginlägg

Tack för din anmälan!

MISSA INGA ERBJUDANDEN!
Förtur till erbjudanden och 15% rabatt - anmäl dig till nyhetsbrevet!